Tomografia în coerență optică (OCT) reprezintă o tehnică imagistică ce folosește lumina în coerență (fără iradiere) pentru obținerea unor imagini retiniene diagnostice (în boli precum glaucom, maculopatii etc.) sau pentru măsurarea unghiului camerular (factor important pentru riscul de atac acut de glaucom).
De asemenea, folosind imaginile 2D și 3D de rezoluție microscopică, aparatul calculează precis anumiți parametri și poate fi folosit și în interpretarea rezultatelor și evaluarea progresiei patologiilor retiniene.
Biometria în imersie este metoda folosită pentru determinarea lungimii axiale a ochiului care, împreună cu măsuratorile keratometrice, face posibilă calcularea precisă a numărului de dioptrii a cristalinului artificial folosit în chirurgia cataractei și nu numai.
Prin operarea corectă și precisă, dar și prin folosirea celor mai moderne formule de calcul, aparatul poate calcula cu o abatere foarte mică ce putere dioptrică a cristalinului artificial este necesară fiecărui pacient.
Biometrie Optică
Biometrie optică: Este varianta modernă pentru determinarea axului optic, cu precizie superioară. Aparatul detectează prin coerență optic poziția maculei, structura cristalinului. De asemenea face posibilă calcularea puterii dioptrice a cristalinului artificial necesar prin formule de ultimă generație, adaptate atât conformației globului ocular cât și oricărui tip de lentilă intraoculară.
Perimetria computerizată (Câmp Vizual) este investigația folosită în determinarea prezenței disfuncțiilor retiniene centrale și periferice ce pot apărea în boli precum glaucom, accident vascular cerebral, boli hipofizare sau tumori cerebrale.
Examinarea este complet automatizată și supravegheată, iar rezultatele pot fi urmărite pentru stabilirea progresiei și coroborate cu tomografia în coerență optică (OCT).
Microscopia speculară este o investigație ce vizualizează stratul endotelial corneean, măsoară cu precizie grosimea corneeană și poate de asemenea să numere precis celulele endoteliale.
Este utilă pentru urmărirea progresiei unor patologii corneene și este folosită în măsurătorile necesare operației de cataractă, stratul endotelial corneean fiind un indicator bun pentru stabilirea modului de abordare chirurgicală și recuperarea ulterioară postintervenție.
Autorefractometria este metoda computerizată folosită de către oftalmolog și optometrist pentru a se orienta în stabilirea corecției optice prin lentile aeriene sau de contact, dar și pentru screening-ul unor posibile modificări corneene ce apar în patologii precum keratoconus sau distrofia marginală Terrien (prin coroborarea rezultatelor cu investigații adiționale).
Tonometrie non-contactat cu pahimetrie este investigația ce determină presiunea intraoculară într-un mod neinvaziv, folosind aer steril. De asemenea aparatul poate fi folosit pentru a determina pahimetric grosimea corneei, măsuratoare importantă pentru stabilirea corectă a valorii reale a presiunii intraoculare.
Investigația reprezintă primul pas în depistarea hipertensiunii intraoculare și a glaucomului, dar și pentru urmărirea eficacității tratamentului medical sau chirurgical al acestor patologii.
Potențialele evocate vizual (PEV) reprezintă o explorare cu sensibilitate mare în detectarea unor tulburări de conducere a căilor vizuale. Această investigație a sistemului vizual se realizează prin înregistrarea potențialelor evocate la nivel cerebral după expunerea la stimulare luminoasă standardizată.
Prin analiza reprezentării grafice a evoluției potențialelor la nivel cerebral din punct de vedere al latenței, amplitudinii și aspectului undelor este posibil diagnosticul demielinizărilor sau pierderii axonilor de la nivelul căilor optice. Astfel, potențialele evocate vizual (PEV) se indică în investigarea bolilor demielinizante (scleroza multiplă, neuromielita optică, etc.), nevritei optice și a altor neuropatii optice.
Gonioscopia este investigația prin care se determină deschiderea unghiului camerular și implicit tipul glaucomului (unghi deschis sau unghi îngust). Astfel se poate evalua riscul unui potențial atac de glaucom cu efecte catastrofale asupra nervului optic.
Biomicroscopia reprezintă investigația de referință în orientarea diagnostică și de tratament a afecțiunilor oftalmologice. Se efectuează cu ajutorul unei lămpi cu fantă specială, permițând vizualizarea polului anterior și/sau a celui posterior prin folosirea unor lentile adiționale.
Examenul fundului de ochi se realizează prin folosirea oftalmoscopului direct sau a biomicroscopului cu lentile adiționale și se obiectivează cu ajutorul retinofotografiei.
Exoftalmometrul este un aparat special menit să evalueze gradul protruziei oculare în cazul pacienților cu exoftalmie sau enoftalmie, afecțiuni întâlnite frecvent în patologia orbitară asociată patologiei endocrinologice, inflamatorii sau în cazul unor procese expansive.
Testul Schirmer este o investigație utilizată pentru determinarea gradului de lubrefiere lacrimală a globului ocular și de asemenea pentru evaluarea eficienței tratamentului cu lacrimi artificiale. Disfuncția lacrimală apare frecvent în contextul patologiei autoimune și în cazul pacienților ce folosesc timp îndelungat calculatorul.
Operația de cataractă presupune înlocuirea cristalinului natural opacifiat al pacientului cu un cristalin artificial pliabil amplasat în sacul cristalinian. Există mai multe tipuri de cristaline artificiale folosite în clinică, acestea fiind prezentate în secțiunea "Cristaline artificiale".
Operația se face seriat, mai întâi ochiul cu acuitate vizuală mai slabă. Recuperarea vizuală postchirurgicală este în cele mai multe cazuri foarte rapidă, însă ține și de funcția retiniană a pacientului.
Operația nu doare. Se folosește anestezie locală retrobulbară realizată de către medicul oftalmolog, care presupune anestezierea senzorială, senzitivă și motorie a globului ocular.
Înainte de operație se face un consult pacientului de către medicul anestezist și se începe pregătirea cu picături de uz oftalmic. Această activitate reprezintă cea mai îndelungată parte, timpul operator efectiv fiind mai scurt în cele mai multe cazuri. Pacientul este monitorizat ATI pe toată durata timpului operator. Pacientul va rămâne pansat până a doua zi când revine pentru primul control postoperator. Există posibilitatea ca pacientul să fie chemat la mai multe controale în prima săptămână după intervenție. Stabilirea dioptriilor finale și a unei eventuale corecții cu lentile aeriene (ochelari) sau programarea pentru intervenția asupra celui de-al doilea ochi (dacă se aplică) se va face la 6 săptămâni de la intervenție.
Ordinea pacienților propuși pentru operație este stabilită de către chirurgul oftalmolog în funcție de dilatarea pupilară, tipul cataractei și complexitatea individuală a intervenției sau a patologiilor asociate.
Ca orice intervenție chirurgicală, operația de cataractă presupune și riscuri (hemoragii, echimoze, infecții, creșterea presiunii intraoculare etc.). Deși minime, pacientul este informat de aceste riscuri atât verbal, cât și în consimțământul informat pe care îl va semna anterior intervenției.
Chalasionul și chistul palpebral - Sunt formațiuni ce apar pe pleoape cu conținut de natură infecțioasă și/sau lipidică ce nu își mai mai pot evacua conținutul de la sine sau cu ajutorul picăturilor oftalmice. Asupra lor trebuie intervenit chirurgical folosindu-se anestezie locală și printr-o minimă incizie de evacuare.
Pterigionul - Reprezintă o excrescență a țesutului conjunctivo-vascular spre cornee, astfel acoperind axul optic și împiedicând vederea. Pe lângă aceasta, poate determina astigmatisme necorectabile. Asupra lor se intervine chirurgical, îndepărtându-se formațiunea.
Modalitatea de refacere a suprafeței excizate se poate face folosind sau nu grefă proprie de conjunctivă (această decizie îi revine medicului operator în timpul operației).
Intervenția necesită sutură, cu fire cu dimensiuni extrem de mici, iar acestea se scot la un control ulterior.
Trabeculectomia - principala intervenție chirurgicală în patologia glaucomatoasă, are ca scop crearea unei căi alternative de scurgere a lichidelor din camera anterioară a ochiului, atunci când tratamentele medicale și/sau laser sunt depășite.
Injecții intravitreene - au ca scop inserția în corpul vitros a unor substanțe active de natură cortizonică / anticorpi monoclonali / etc. în scopul tratării unor afecțiuni retiniene invalidante. Pentru a păstra o siguranță crescută din punct de vedere al riscurilor infecțioase, aceste intervenții se fac în sala de chirurgie.
Depistarea afecțiunilor retiniene se face prin examinarea fundului de ochi și a examenului de tomografie în coerență optică. Evoluția ulterioară a afecțiunii post-injecție intravitreană se face folosind aceleași metode la un interval bine stabilit.
Blefaroplastia - presupune intervenția asupra pleoapelor în afecțiuni ce modifică statica acestora (acumulări de grăsime, țesut cutanat excesiv etc.) și care împiedică vederea prin imposibilitatea deschiderii suficiente a fantei palpebrale. Pe lângă rolul funcțional, intervenția aduce și îmbunătățiri estetice pleoapelor.
Xantelasma - este o afecțiune ce presupune acumularea de substanțe lipidice subcutanat în jurul ochilor.
Această afecțiune atrage atenția asupra altor probleme de sănătate precum dislipidemie și alte tulburări de metabolism.
Deși dislipidemia se tratează prin nutriție și tratament la indicațiile medicului internist, xantelasma poate rămâne, creând un aspect inestetic. Aceste formațiuni se pot îndepărta chirurgical, sub anestezie locală.
Laser-YAG
Laserul-YAG este un laser specializat care functionează la frecvențe ce permit tăierea anumitor structuri oculare fără deschiderea globului ocular. Aceste intervenții sunt rapide, nedureroase și sunt utile în afecțiuni precum cataracta secundară (opacifierea capsulei posterioare) sau pentru profilaxia atacului acut de glaucom (complicație a glaucomului cu unghi îngust)
Cristalin artificial
Cristaline monofocale asferice - sunt lentile simple, asfericitatea asigură o acuitate vizuală și un contrast postoperator mai bun decât cele sferice; fiind foldabile, au avantajul de a putea fi introduse pe microincizie.
Cristaline monofocale asferice cu filtru galben - pe lângă avantajele asfericității, au un plus de protecție retiniană împotriva radiațiilor ambientale (acționează precum cristalinul natural).
Cristaline monofocale torice - sunt cristaline asferice cu filtru ce corectează astigmatismul, dacă acesta este prezent semnificativ preoperator.
Cristaline multifocale - acestea permit pacientului, în cele mai multe cazuri, să nu mai poarte ochelari după operație, nici de distanță, nici de aproape, acționând ca un ochelar progresiv.
Cristaline multifocale torice - pe lângă caracteristicile cristalinelor multifocale simple, acestea corectează în plus astigmatismul preoperator, dacă acesta este semnificativ.
Cristaline EDOF - Extended Depth of Focus: sunt cristaline moderne ce permit pacientului ca dupa operație sa nu necesite purtarea ochelarilor pe 2 distanțe (distanță - intermediar nu necesita corecție dioptrică, la aproape necesită corecție cu ochelari)
Osteoporoza este o boală scheletică caracterizată prin rezistență osoasă scăzută, cu creșterea consecutivă a riscului de fractură. Conform OMS, densitatea minerală osoasă (DMO) măsurată cu raze X (DXA) exprimată ca scor T < -2.5 DS este criteriu de diagnostic.
Categoria densitometrică* | Scor T măsurat prin DXA la nivelul scheletului central |
---|---|
DMO normală | > -1 DS |
Osteopenie | ≤ - 1 DS și > - 2.5 DS |
Osteoporoză | ≤ - 2.5 DS |
Osteoporoză severă | Criteriul densitometric și prezența unei fracturi |
*aceste criterii se aplică numai în cazul femeilor în postmenopauză sau bărbaților peste 50 de ani |
În cazul femeilor în premenopauză și al bărbaților < 50 de ani, se utilizează scorul Z ≤ - 2 DS pentru diagnosticul DMO scăzută pentru vârstă și sex.
Osteoporoza poate fi:
Fracturile osteoporotice sunt fracturi de fragilitate care apar în urma unei traume minore, cum ar fi căderile de la propria înălțime (80% din fracturile de șold și aproape toate fracturile de radius sau humerus).
Factorii de risc pentru fractură sunt:
Testul considerat gold standard pentru diagnosticul de osteoporoză este testul DXA (osteodensitometria prin absorbție duală cu raze X). Aceasta este o metodă non-invazivă, cu un cost mediu spre ridicat, fiind parțial decontată de casa de asigurări de sănătate.
Osteodensitometria calcaneană cu ultrasunete este un test cu rezultate apropiate cu cele DXA, ce nu utilizează raze X și este gratuită (decontată complet de casa de asigurări de sănătate). Dacă în urma valorilor scorului T (femei postmenopauză și bărbați > 50 ani) sau ale scorului Z (femei premenopauza, copii, tineri) se suspicionează densitate minerală osoasă scăzută și risc de osteoporoză se va indica testul DXA.
Regiunea cel mai des utilizată este osul calcaneu, acesta conținând 90% os trabecular (pattern al pierderii de masă osoasă similar cu vertebrele) și fiind foarte accesibil.
Parametrii metodei care vor caracteriza osul examinat sunt :
Electrocardiograma (EKG, ECG) este un test noninvaziv și nedureros care măsoară impulsurile electrice ale inimii.
Electrocardiograma poate înregistra:
Din punct de vedere endocrinologic, electrocardiograma este utilă în cazul:
EMG/VCN sunt prescurtările de la electromiografie şi viteze de conducere nervoasă, motorii (VCM) şi respectiv senzitive (VCS).
În majoritatea cazurilor se efectuează numai vitezele de conducere nervoasă cu electrozi de suprafaţă. Acestea evaluează viteza şi eficacitatea cu care nervii membrelor trimit semnale la muşchi sau preiau informaţiile de la nivelul pielii şi ne permit astfel să ne mişcăm şi să simţim.
Electromiografia cu electrod ac, dacă este solicitată de medic, este un test suplimentar efectuat asupra muşchilor pentru a vedea dacă aceștia produc activitate electrică normală sau anormală şi se execută de obicei după completarea studiilor de conducere nervoasă.
Pentru a ne ajuta, vă rugăm să purtaţi haine lejere. Trebuie să continuaţi să vă luaţi medicaţia curentă (cu excepţia Miostinului sau Mestinonului care NU se administrează cu 6 ore înaintea examinării) şi să mâncaţi normal.
Potențialele evocate vizuale (PEV) reprezintă o explorare cu sensibilitate mare în detectarea unor tulburări de conducere a căilor vizuale. Această investigație a sistemului vizual se realizează prin înregistrarea potențialelor evocate la nivel cerebral după expunerea la stimulare luminoasă standardizată.
Prin analiza reprezentării grafice a evoluției potențialelor la nivel cerebral din punct de vedere al latenței, amplitudinii și aspectului undelor este posibil diagnosticul demielinizărilor sau pierderii axonilor de la nivelul căilor optice. Astfel, potențialele evocate vizual (PEV) se indică în investigarea bolilor demielinizante (scleroza multiplă, neuromielita optică, etc.), nevritei optice și a altor neuropatii optice.
Pacienții care se programează pentru EEG, PEV sunt rugați să țină cont de următoarele precizări:
Companie | Domeniu | Politica de confidenţialitate |
---|---|---|
SC NEUROPTICS MED SRL | neuroptics.ro | Vezi politica de confidenţialitate |
neuroptics, cookieinfo, prv_level, __utma, __utmb, __utmc, __utmt, __utmv, __utmz |
Companie | Domeniu | Politica de confidenţialitate |
---|---|---|
Google Inc. | google.com / google.ro | Vezi politica de confidenţialitate |
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, _gat_gtag_<property-id>, __utm, __utma, __utmb, __utmc, __utmt, __utmv, __utmz, 1P_JAR, CONSENT, NID, APSID, HSID, NID, SAPISID, SID, SIDCC, SSID |
Companie | Domeniu | Politica de confidenţialitate |
---|---|---|
Google LLC | youtube.com | Vezi politica de confidenţialitate |
CONSENT, GPS, GED_PLAYLIST_ACTIVITY, APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, remote_sid, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide, nextId, requests |
Companie | Domeniu | Politica de confidenţialitate |
---|---|---|
Google DFP | doubleclick.net | Vezi politica de confidenţialitate |
__gads, _drt_, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced, __gfp_s_64b |